четвртак, 15. јануар 2015.

Voce sladje od baklave - Persimon ili Japanska jabuka



Mnogo volim ove ilustracije voca i generalno biljaka. Podsete me na herbarijum od 80 biljaka za botaniku na prvoj godini. Nikom nije bilo jasno zasto student vocarstva mora da zna 160 biljaka i to pretezno livadarki medjutim posle toga zavolela sam biljke i pored gratis alergiju na amroziju. Tacnije zavolela sam cvece i vinograde. Kaktus tj sukulentne biljke su mi najdraze (o njima ovde).

Da se vratim na pricu o ovoj vockici nalik paradajzu. (meni stvarno lici na paradajz)
Prvi put sam cula za ovo jesenas. Sramota. Znam. Ne bi bila tolika sramota da ne studiram to sto studiram, medjutim tu je malo i fakultet kriv ako smem da primetim. Da ne skrecem sa teme ovaj post sa dva kratka recepta radosno posveticu jednoj divnoj devojci koja mi je otkrila da postoji i drugo voce osima recimo banana hihi. Hvala Dejani. Nece se ljutiti ako posetite njenu divnu stranicu Vockice VOCKICE LINK.
Prvi put kada sam kupila japansku jabuku bila sam stvarno obazriva. Procitala sam lepo kakva treba da se kupi i kakva treba da se jede da moj prvi susret sa njom ne bude nesto recimo fuj. Mnogo ljudi je reklo: Ne svidja mi se. Gorka je. E tu mi je takodje Dejana pomogla da kupim ili bar sacekam kada kupim da sazri i da jede bas kako treba. Znaci sustina je da se jede kada je vocka mekana (ne mora biti bas bas mekana, ali da kada je stisnete ostane udubljenje). Moj tata to lepo nazove: Ono kada se ugnjili sta god da mu to znaci. Bolji opis mozete pronaci ispod mog misljena :)
Mene je u svakom slucaju ova vocka odusevila i ime ovog posta tj naslov je definitivno pravdan.
Dole vas cekaju dva recepta, praktikujem ih za dorucak.


Sazreva u jesen, a bere se nakon prvih mrazeva. Plodovi su bogati beta karotinom (provitamin A) i taninom koji daje opor ukus nedozrelim plodovima.Od devetnestog veka gaji se i u Evropi. Biljka je najlepša zimi, kada otpadnu listovi a na golim granama kao lampioni ostanu narandžasti plodovi.

Japanska jabuka je izuzetno bogata flavonoidima, a naročito kvercetionom što znači da smanjuje rizik od srčanog udara i bolesti srca za skoro 20 posto.

Zahvaljujući tome štiti i organizam od štetnih uticaja radikala. Veoma je bogata i vitaminom C, pa jača imunitet, a pošto sadrži tri grama vlakana (to je preko 10 procenta dnevnih potreba), pomaže i u snižavanju nivoa holesterola. Obiluje i fruktozom, pa se preporučuje osobama koje imaju povišen šećer u krvi. Najbolji je onaj plod koji je pod rukom mekan. Od nje može da se pravi sok, džem, sirup ili voćna salata. (preuzeto link).


RECEPT 


Slike su uradjene sa telefonom ali mislim da vam je recept bitniji :)
Za dorucak sa prve slike potrebno vam je:
  • banana
  • japanska jabuka
  • ovsene ili razene pahuljice
  • mleveni lan
  • kokosovo mleko
Japansku jabuku stavite u blender i bez bilo kakvih dodataka mutite oko jedan minut. Na kanalu Biljna Ishrana na youtubu nacicete puding od japanskih jabuka, a ovo je slicno tome.
Smesa ce postati malo gusca, zuca i divna. Stavite je u ciniju za serviranje i dodajte joj jednu bananu, dve kasike ovsenih pahuljica i jednu kasiku lalnenog semena mlevenog.
Ako zelite da vase mleveno seme ima zaista ucinak kupite ga ne mlevenog i sami ga usitnite tad kada zelite da ga koristite jer kasnije gubi svoja dobra svojstva, mada vlakna ostaju svakako. Dodajte na kraju malo kokosovog mleka za jos bolju aromu. Zbog izuzetne slatkoce japanske jabuke zaista ne treba dodavati neki med ili secer.


RECEPT




Uhh ovo mi je definitivno favorit.
  • Dve japanske jabuke
  • Dve smrznute banane
  • Saka malina 
  • Kokosovo mleko
Dve ociscene japanske jabuke stavite u blender, zatim smrznute banane i malo kokosovog mleka. Mutite oko jedan minut i servirajte u casu ili teglu (meni su tegle opsesija). Dodajte saku svezih ili smrznutih malina i pomesajte. Licno mi je bilo zanimljivije da maline stavim cele na kraju :)

Prijatno i zelim vam da uzivate u japanskim jabukama dok ih jos ima u ovoj sezoni :)

4 коментара:

  1. Ovo izgleda mnogo dobro ;) gde moze da se kupi ta japanka? ;$

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kaki u svakoj bolje snabdevenoj prodavnici sad dok mu je sezona. Vidjala sam u disu, univeru, do duse ja kupujem u jednoj zdravoj hrani gde imaju veliku pijacu i sve zivo pa tu se snabdevam :)

      Избриши
  2. Uu, pomikaki - moja mama ih obožava, meni nisu nešto posebno, ali ovi tvoji recepti izgledaju odlično!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kada se umute u blenderu dosta drugaciji ukus imaju, da ne pricam kada se smute sa smrznutim bananama :3
      Prelepo :)

      Избриши

Contact Us

Име

Имејл адреса *

Порука *

Blogroll

Претражи овај блог