среда, 12. новембар 2014.

Veganski pasulj l RECEPT


Da li volite pasulj?
Danas sam prvi put u zivotu skuvala pasulj. Iako sam cesto u kuhinji, corbe mnogo redje kuvam pa je pasulj tek danas dosao na red
Nije mi u navici da ga cesto jedem. Pasulj zaista moze da se kombinuje sa raznim jelima i na razlicite nacine. Licno meni, najdrazi je u meksickim ljutim obrocima, ali ni ova klasika koja je danas bila na meniju nije nista manje lepa.
Mogla bih reci da je u pitanju klasicno kuvan pasulj samo sto je:
  1. Veganski.
  2. Bez masnoca.
  3. Redak, nalik corbici - ne volim gusto kuvan pasulj.
  4. Nema zaprske.
Kuva se prosecno, kao i svaki drugi pasulj. Oko dva sata. Pre pocetka kuvanja potrebno je da ostavite pasulj da odstoji u vodi. Mama kaze preko noci, ipak kod mene je odstojao oko sat vremena.
U pitanju je beli pasulj. Sareni i zuti nikako ne prija mom stomaku. Da vas mnogo ne gnjavim, evo sta je potrebno.


Potrebno:
  • 200g belog pasulja
  • dve glavice crnog luka
  • velika sargarepa ili mrkva
  • jedna zelena paprika
  • cen belog luka
  • kuvani paradajz
  • mozete po zelji staviti jos mnogo razlicitog povrca
  • ZACINI: crvena ljuta paprika, cili, kurkuma, djumbir, kim, so.
Dinstati luk, papriku i mrkvu (na malo ulja ili na vodi), a dok se povrce na srednjoj temperaturi dinsta stavite pasulj koji je odstojao u vodi (ta voda se prospe) u serpu i prva voda u kojoj provri pasulj se prosipa. Moze da vri 5-10 minuta u toj vodi, zatim se procedi i vrati u serpu sa novom vodom koja ostaje do kraja kuvanja :)
Kada voda provri sipati prodinstano povrce u pasulj sa vodom i smanjiti temperaturu. Poklopite serpu (ne skroz) i slobodno ostavite bar sat vremena da se kuva. Povremeno proveravajte sta se desava u serpi ali bez dva sata kuvanja nista od pasulja :)
Zacine mozete staviti kao i ja odmah na pocetku kuvanja, a beli luk i kuvani paradajz pola sata pred kraj kuvanja. Kuvani paradajz kao i so idu po ukusu.
Ako zelite da pasulj bude gust onda naravno napravite zaprsku koju cete pred kraj kuvanja staviti u pasulj. Ako volite kao ja redju varijantu pasulja onda preskocite taj korak :)
Posluzite uz hleb ili bez hleba uz salatu.
Meni najdraza salata uz pasulj je: Kupus salata naravno :)
Prijatno!




4 коментара:

  1. Mozes li samo da objasnis koja je razlika izmedju vegana i vegeterijanaca? Posto te dve stvari u poslednje vreme cesto mesam.
    Inace, ovo odlicno izgleda ali ja ne volim redak pasulj pa vise volim kada ima bar malo zaprske. :)
    Jedva cekam sledeci recept. Pratim te i na yt, samo nastavi tako ♥
    i da, po meni uopste nemas visak kilograma, odlicno izgledas i nemoj da postanes premrsava kao one victoria secret modeli, takvo telo uopste ne prilici zeni. Lepse je, naravno,videti takvo telo od neke predebele zene, ali opet ne preteruj sa mrsavljenjem :)
    Samo je bitno da se zdravo hranis i da treniras redovno, i eto videces rezultate :)
    Nego, da ne pametujem ja previse, znas i sama vec sta trebas da radis. Srecnoo :*
    P.S. Pisem u sledecem postu komentar opet<3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. vegetarijanci ne jedu meso, dok vegani ne jedu nista zivotinjskog porekla ukljucujuci mlecne proizvode,jaja,med..

      Избриши
    2. Neko anoniman je lepo napisao :)
      Hvala sto me pratis <3
      U zivotu mi niko nije na neke ranije blogove pisao komentare haha naprosto sam se pozitivno iznenadila.
      Stvar ukusa za pasulj, napravis gusci i stavis vise pasulja :)) brat i ja volim vise corbasto.
      Nije mi cilj da budem mrsava, ali da imam misice i lepu gradju. Znas vec :)

      Избриши
  2. Анониман7. март 2015. 07:27

    Mala ispravka posto sam ja vegan vec duzi niz godina razlika izmedju vegana i vegeterijanaca je ta sto vegeterijanci jedu sve sem zivotinjskog porekla a vegani jedu iskljucivo biljnu i vrlo vazno ZIVU hranu znaci oni ne kuvaju ne peku niti bilo sta drugo i jedu potpuno zivu hranu. Hleb ne jedu vec ga prave i suse ga na dehidratoru oko 35-40 stepeni zavisi od cega se pravi. Pasulj ne kuvaju vec ga proklijaju i mesaju ga sa salatnim obrocima a naravno jedu supe samo 100 puta zdravije jer ih sami napravimo u blenderu.... i ako nemamo neki famozni blender dovoljno je dodati mlaku vodu i povrce i zacine i eto ga ukusna ziva i zdrava supa za minut... Licno ja koristim VEGAVITA blender i supe pravim fantasicno kao i razne namaze od suncokreta sirovi kecap itd itd jooj ne mogu da pises vise voda mi ide iz usta... Hehehe veliki pozdrav! Sonia IZBACI KAFUU :P

    ОдговориИзбриши

Contact Us

Име

Имејл адреса *

Порука *

Blogroll

Претражи овај блог