уторак, 13. јануар 2015.

Zimsko sarenilo iz tanjira



Iznenadila sam samu sebe sa ovim ruckom. Nisam se iznenadila sto kuvam, vec sta kuvam i jos vise kako je ispalo. Kuhinja je moj svet u kom uzivam, kuvanje je za mene umetnost kao i slikanje, gluma ili pisanje. Ne pricam o onom kuvanju koje se mora jer su deca gladna. Pricam o onom kuvanju kada se kuva iz ljubavi. Tada nastaju najlepse kreacije. Nije da vam hvalim sopstveno jelo, ali ipak ucinite sebi uslugu i skuvajte ga. Zasto?
Zato sto je zdravo.
Zato sto je gotovo za 15 minuta.
Zato sto je dijetalno. (Moze se jesti dok ti ne pozli).
Zato sto je sareno.
Zato sto je vegansko. (Iako ella sir na tostu nije - sta sad, vi mozete da jedete bez tosta ili samo bez sira.)

Za ovo sarenilo bice vam potrebno:

  • jedan luk crni
  • jedna velika sargarepa
  • solja belog pirinca okruglog zrna
  • solja graska
  • crveni pasulj 
  • solja kukuruza
  • solja crvene seckane paprike
  • prokoli
  • paradajz sok ili domaci kuvani paradajz
  • kasika crvene mlevene paprike
  • kasikica senfa
  • kasika soja sosa
  • maslinovo ulje
  • so
  • persun za dekoraciju



Za pocetak pirinac se lepo opere. Osusi i dinsta oko 2 minuta sa iseckanom sargarepom i crnim lukom na srednjoj temperaturi na par kapi maslinovog ulja. Dodati mleveni crni biber, kurkumu i so kao i tucanu ljutu papriku i slatku mlevenu papriku i nastaviti sa dinstanjem. Zatim dodati grasak, kukuruz i papriku svezu. Dinstati jos par minuta, a zatim sipati veliku solju tople vode. Kada pocne da kljuca slobodno mozete dodati jos jednu solju vode i solju paradajz soka. Brokoli i pasulj se dodaju 5 minuta pred kraj kuvanja corbe. Crveni pasulj iz razloga sto je iz konzerve i vec je skuvan, a brokoli licno ja ne volim kada je raskuvan vec onako na zub. Mere mi ne idu najbolje tako da ne znam tacnu kolicinu tecnosti da vam kazem. Obratite paznju na to da treba da bude oko litar corbe. I na to da pirinac upije dosta tecnosti tako da i ako je redja corba posle pet minuta stajanja poklopljena bice vec gusca jer ce pirinac da nabubri.
Pri kraju kuvanja dodajte malo senfa i soja sosa. Zacinite je prema svom ukusu. Kao sto sam vec spomenula poklopite serpu i ostavite da odstoji oko 5 do 10 minuta naravno sklonjenu sa sporeta.





Ako zelite uz ovu corbu da jedete i ovaj slasni tost jednostavno istostirajte integralni hleb, premazite ga ili veganskim sirom ili Ella sirom u mom slucaju, dodajte sveze kolutove krastavca, mirodjiju i malo maslinovog ulja. Mljac :)


2 коментара:

  1. Mmm, jako fino, čorbu isprobavam prvom prilikom. Volim ovako nešto "na žlicu" a da je brzo gotovo. Bravo Sonja samo naprijed :)))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kako mi je uvek cudno kada ovde vidim komentar :)
      Hvala puno, samo ako hoces da ispadne corbasto vodi racuna o kolicini pirinca. Dosta tecnosti upije pa ispadne bas gusto no ja sam tako nekako i zelela :)

      Избриши

Contact Us

Име

Имејл адреса *

Порука *

Blogroll

Претражи овај блог