петак, 5. јун 2015.

Domaci sirup od jagoda i vanile l Jun 2015.



Blizi se kraj sezone jagoda. Verujem da ste kao i ja jeli velike kolicine jagoda da vam ne nedostaju bas odmah kada nestanu sa pijaca :)
Meni zbog ogromnog izbora voca preko leta i ne fale, fale mi kada dodje zima i kada od voca bas i nema nekog izbora. Kao i lubenice, jagode su nazalost nesto sto kratko traje, ali evo kako mozete uzivati u produzenom ukusu proleca i srece - napravite sirup od jagoda.
Obecavam: Cela kuca mirisace na slatke jagode i vanilu.

Mozda vam zvuci komplikovano pravljenje soka od jagoda, ali ovo ce trajati mozda sat vremena, ako ste spretni i manje.

Sta vam je potrebno:

  • 1kg jagoda
  • 3 solje vode
  • solja zutog secera 
  • Vanila
Sto se tice secera ovde imate razne opcije: Med (ali njegovo dejstvo se unistava na visokim temperaturama, stevija, braon (smedji) secer, secer kokosa itd.
Izbor je na vama, licno sam koristila smedji secer i naribanu vanilu. Ako vam jedna solja secera deluje malo slobodno dodajte vise, meni je vise ulogu igrao sam ukus jagoda u sirupu, ne slatkoca, a u daljem tekstu videce te kako serviram ovakav sirup :)

POSTUPAK:

Oprane jagode bez peteljki stavite u serpu u kojoj planirate da kuvate sirup. Izgnjecite ih viljuskom (teze) ili gnjecilicom za krompir pire. Nema potrebe da jagode jako usitnite. Sipajte vodu, promesajte i stavite na sporet dok ne provri. Kada provri smanjite temperaturu, poklopite (ne skroz) i ostavite da se kuva 15ak minuta.
Spremite za to vreme gazu (komplikovano) ili nesto poput sita za brasno (cediljka za testeninu) slika ispod :)
         

Procediti vrucu kasu koja se kuvala 15 minuta, mozete te skuvane jagode mozda za nesto iskoristiti - meni se bas i nije svidelo da ih jedem :D
Vratite u serpu sok koji ste procedili i dodajte secer, vanilu, a zatim stavite na sporet i ostavite da kljuca, mozete da smanjite temperaturu i tako neka ostane 10 minuta da se kuva. Sklonite serpu sa sporeta i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Prespite u staklenu flasu i cuvajte u frizideru. Kod mene kuci ova zaliha je vec nestala. Donije se nesto malo manje od 1l sirupa

                                           KAKO SLUZIM OVAJ SOK:
                






Ne volim jako slatke stvari tako da ovaj sirup sluzim u velikim teglama od kilo :D
Sipajte koliko zelite sirupa, iscedite pola limuna, dodajte nanu ako volite (moju su nesrecom napale biljne vasi), par kockica leda, vode najvise i ako valite par kolutica svezeg krastavca koji je mozda cudan ali fino se kombinuje :)

                                    



Uzivajte u lepom danu i soku ako vas ne bude mrzelo da ga napravite :)


2 коментара:

  1. Анониман6. јун 2015. 02:18

    Sonja,ja imam 14 godina,i nisam bas ni debela ni mrsava,onako prosecno. Ali bih volela da da pocnem da se zdravo hranim,ne da bih smrsala nego mi svi pricaju kako je to super pa bih volela da probam. Pa ako bi mogla,molim te,da napises neki post kako poceti sa zdravim zivotom,tj o zdravoj ishrani i kako bih mogla da kazem roditeljima za to,posto njima je to nenormalno ahaha. Hvala unapred!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Cao draga :)
      Pre svega budi zadovoljna sobom - nemati problem mrsavosti i debljine je super, obicno ljudi bas zbog tih problema krenu na zdraviju ishranu (ili nazalost ako su bolesni).
      Mada ja i gojaznost ne smatram normalnim stanjem iako sam i sama i dalje u toj kategoriji.
      Napisacu od nedelje moja licna iskustva na tu temu kao i raznorazne reakcije okoline :)
      Nije tesko hraniti se zdravo, sa roditeljima ume da bude teze ali sve se moze postici iskrenim razgovorom.
      Srecno :)

      Избриши

Contact Us

Име

Имејл адреса *

Порука *

Blogroll

Претражи овај блог