субота, 22. новембар 2014.

Jelo: Secanje na kupuscice

Cela nedelja nekako je meni bila u znaku zelenog povrca. Zelenog sosa. Brokoli i prokelj sam jela svakog dana - ne zato sto je zdravo ( a zdravo jeste) vec zato sto su to ukusi koje obozavam. Prokelj me nekako uvek vrati u detinjstvo i neke dane kada sam stalno dosadjivala majci da na pijaci nadje: Male kupuscice. Tako sam ih zvala hihi. Lepo je setiti se lepih vremena. Pa eto, ako ste se pitali:
-Zasto bi zaboga neko nazvao tako jelo... Sada ste dobili odgovor.
U mom zivotu sve ima neko svoje znacenje, svaki miris nosi neko secanje, svaki zacin budi osmeh iz nekog razloga. Za mene kuhinja je skloniste od sivih momenata u zivotu.
Kako samo uzivam dok ovo pisem, pijem jaku, crnu kafu bez secera i uzivam u pisanju kao i osecaju da zima polako dolazi. Magle se prozori.

U startu zelim da vam predlozim nesto sto nisam ostvarila u ovom postu: Kupite integralnu testeninu. Volim i ovu sasvim obicnu, ali iznenadicete se koliko integralna testenina nosi sama po sebi neki svoj sarmantni ukus.
Mogla sam ovo jelo da nazovem Pesto sos na Sonjin nacin. Ipak ne. Smaraju me ti sasvim ne zanimljivi naslovi i recepti sa sasvim obicnim imenima. Volim jednostavnost, ali ne u toj granici nemastovitosti.
Da krenemo da kuvamo ;)


POTREBNO:
  1. Pesto sos (kupovni u ovom slucaju, u daljem tekstu objasnicu zasto)
  2. Bukovaca 300g
  3. Spanac kolicina po zelji
  4. Prokelj 
  5. Spagete
  6. Zacini: Kurkuma, kari i malo soli.
  7. Brokoli za dekoraciju i jelo.
Pocecu sa jednim malim objasnjenjem da ne bi dizali prasinu oko kupovnog pesto sosa ;)
Nisam ga pre ove teglice probala, sto bi dalje znacilo da sam ga pre dve nedelje prvi put okusila i svidelo mi se - jako. Iako imam dosta recepata za pesto sos nisam zelela da ga pravim na slepo i da zivim u zabludama kako on treba da izgleda sto se tice ukusa. Prvo sam probala kupovni (verujem da je domaci lepsi) i sada okvirno znam kako to treba da izgleda. (ne mozete da mi napravite kinesko jelo, a da nikada pre toga nista ni culi za takvo jelo primera radi).
Za mene njihov pesto je slabog ukusa, ja bih to jos malo zacinila i smanjila kolicinu ulja jer je mala kasika ovog sosa otrovno kaloricna, a to mi se bas i ne svidja koliko god da je maslinovo ulje u pitanju.

POSTUPAK:
Vrlo jednostavno. Ovo je nesto sto ce vas kostati pola sata stajanja u kuhinji, tj onoliko koliko se kuvaju spageti. Bukovaca se stavlja zacinjena u zagrejan vok, dublji tiganj ili gde vec zelite na jako malo ulja i u momentu pusta svoje sokove u kojima treba par minuta da se krcka, a zatim stavite kasiku domaceg ili kupovnog pesto sosa i krcka se jos par minuta. Kada sklonite vok sa sporeta stavite ziv iseckan ili iscepkan spanac i promesajte. Skuvane spagete staviti u sos, kao i predhodno probaren i na polovine iseckan prokelj. Prokelj se u mojoj kuhinji ne kuva duze od minut i po jer je zaista ruzan kada je raskuvan i skuvan.








Zakljucila sam da je mnogo lakse za opisati nesto kada ima vise slika u koracima tako da sam resila malo vise fotografija da stavim.
Od ove kolicine se prosecno dobije porcija za dve osobe (osim ako ne jedete malo vise).
Ako pricamo o 100g spageta u vasem tanjiru, trebalo bi da sam obrok ima sa spegetama do 450 kalorija. Moji obroci su obicno do 500 kalorija.

Ovako to izgleda na kraju ;)




PRIJATNO :)






2 коментара:

  1. Nacin na koji pises zna da zagolica i nasu mastu i onda pocnemo da zamisljamo kako je to izgledalo kad trazis male kupscice :) Onda pprocitamo o magli oko prozora i zacas sam duboko u decembru, tihim, svezim, sneznim ulicama ili u toploj kuci koja strasno lepo mirise na hranu :)

    ОдговориИзбриши

Contact Us

Име

Имејл адреса *

Порука *

Blogroll

Претражи овај блог